Cocktail lingo

Build & Stir
Dit is de meest eenvoudige manier van cocktails maken. Bij build & stir gebruik je meteen het glas waarin je de cocktail ook wilt serveren. Longdrinks worden bijna altijd op deze manier gemaakt. Je ‘bouwt’ (het Engelse woord ‘to build’) het drankje op, waarna je het roert (‘to stir’).
Easy does it!

Shake & pour
Voor deze methode heb je een cocktailshaker nodig, waarin je alle ingrediënten voor je cocktail stevig schudt (‘shake’) en dan de hele inhoud in een glas giet (‘pour’).

Shake & strain
Hierbij schud (‘shake’) je de cocktail eerst in een cocktailshaker, en giet je het drankje door een ‘strainer’ in het glas, waardoor ijs en grotere stukken fruit achterblijven in de shaker. Dit is de perfecte methode voor als je een cocktail met fruit maakt, waarbij er veel pulp in het drankje zit. ‘Finestrainen’ is dan niet handig, omdat het zeefje daarbij te fijn is.

Shake & finestrain
We noemden het hierboven al even. Bij finestrainen giet je het drankje na het shaken eerst door een grove zeef met een spiraal, een ‘hawthorne strainer’. Daarna giet je het door een ‘finestrainer’, een fijn soort theezeefje. In de eerste ronde filter je dan de grovere stukken fruit en ijs uit het drankje, in de tweede ronde blijven ook alle kleine deeltjes achter zoals fruitpulp, of blaadjes kruiden. 

Stir & strain
Bij deze methode giet je de ingrediënten met ijs eerst in bijvoorbeeld een kannetje, en roer je goed (‘stir’) zodat het drankje gekoeld wordt. Vervolgens giet je dit met een strainer in het juiste cocktailglas, zodat het ijs achterblijft in het kannetje.

Muddle
Deze methode verwijst naar de stamper, de ‘muddler’, waarmee je het fruit en de kruiden voor de cocktail fijn kunt stampen. Door het pletten van de ingrediënten komen de smaken goed vrij; iets dat je met alleen roeren niet voor elkaar krijgt.

Top
In sommige cocktailrecepten staat ‘top’ of ‘top up’.
Dit betekent het toevoegen van een frisdrank, mineraalwater of bijvoorbeeld een mousserende wijn. Het gaat dan meestal om een kleine hoeveelheid, een scheutje om het drankje mee af te maken.

Onze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.